Wanita: Keseimbangan antara kesibukan bekerja dan pengurusan rumah tangga

Temerloh, 15 April 2018: ISMA Temerloh memberi penekanan dalam aspek kemahiran pengurusan rumah tangga dalam kalangan wanita bekerjaya, hal ini diutarakan oleh Puan Saedah Md Salleh, Ketua Wanita Isma Temerloh selaku pengarah program sewaktu sesi perkongsian bersama peserta dalam aktiviti Malam Bina Iman dan Taqwa (MABIT) edisi kali ini, yang telah berlangsung pada 14 hingga 15 haribulan April 2018.

Wanita menggalas tanggungjawab yang penting dalam pembentukan sebuah keluarga yang sejahtera. Oleh itu, peranan seimbang harus dimainkan di antara tugas sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja.

“ Walau sesibuk mana seseorang wanita itu, dia tidak boleh meninggalkan tugas hakikinya di rumah. Wanita adalah tulang belakang kepada pembangunan sesebuah keluarga. Dia perlu memberi tumpuan lebih kepada pengurusan rumah tangga dan anak-anak berbanding tugasan di luar” ujar Puan Saedah dalam menyampaikan nasihat kepada ahli Isma yang lain.

“Untuk menggalas tugas tersebut, para wanita perlulah mempersiapkan diri mereka dengan kemahiran pengurusan rumah tangga seperti memasak, mengemas dan menghias rumah. Mereka juga perlu belajar kemahiran ‘multitasking’ dalam menyelesaikan pelbagai perkara dalam satu masa. Dalam masa yang sama, para wanita juga perlu memainkan peranan yang besar dari sudut pentarbiyahan anak-anak. Anak-anak perlu dididik sebaik mungkin agar mereka boleh menyambung perjuangan dakwah dan tarbiyah dari ibu dan bapa mereka.”

Jelas beliau, peranan suami juga tidak kurang hebatnya dalam rumah tangga. Suami perlulah membantu isteri dalam urusan rumah tangga dan pentarbiyahan anak-anak. Beliau turut berkongsi pengalamannya mendidik 8 orang anak di samping tugasnya sebagai seorang guru dan aktivitis dakwah sebagai panduan kepada generasi ibu muda pada hari ini.

Peserta yang terdiri daripada ahli ISMA daripada kawasan Kuala Lipis, Jengka, Jerantut dan Temerloh turut diberi peluang untuk mengasah bakat memasak masing-masing dalam aktiviti membuat roti jala, sebagai salah satu persediaan dalam menyediakan juadah berbuka puasa bagi menyambut bulan Ramadhan yang hampir tiba. Program sebegini akan diadakan lagi pada masa akan datang bagi membantu para wanita memperbaiki kemahiran pengurusan rumah tangga supaya lebih mantap dan effisyen.

oleh :

Fatimah Hana

Aktivis Isma Temerloh

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: