Hari Keluarga Isma Temerloh mengeratkan ukhuwwah sesama ahli

hk7

REMBAU, 2 April : Buat julung-julung kalinya Hari Keluarga Isma Temerloh telah diadakan di luar negeri Pahang. Program selama dua hari satu malam itu telah diadakan di Homestay Astana Raja, Rembau, Negeri Sembilan pada 31 Mac 2018 hingga 1 April 2018. Seramai 50 orang ahli Isma Temerloh yang mewakili daerah Temerloh, Jerantut, Bera dan Lipis telah menyertai program tersebut.

Objektif utama program adalah untuk merapatkan ukhuwwah sesama ahli dan untuk merapatkan jurang antara generasi muda dan tua. Homestay Astana Raja telah dipilih kerana keunikan tempatnya dan kemudahan yang disediakan. Penginapan yang disediakan amat selesa dan lengkap dengan pelbagai kemudahan . Pelbagai aktiviti menarik yang disediakan termasuklah memancing, mengocar ikan keli, berkhemah dan ‘barbeque’.

 

Tarikan utama para peserta adalah memancing. Semua peserta tidak melepaskan peluang untuk memancing ikan di kolam yang telah disediakan. Ikan-ikan yang berjaya dipancing disiang dan digoreng sebagai santapan makan malam peserta. Antara aktiviti lain dilakukan pada sebelah petang adalah mengocar ikan keli, menyiang ikan dan melihat pemandangan sekitar kampung yang cantik.

Aktiviti di sebelah malam adalah tazkirah dan sesi taaruf sesama ahli. Pelbagai pengalaman dan cerita dikongsi oleh generasi awal Isma Temerloh sebagai panduan kepada generasi muda untuk meneruskan tugas dakwah di bumi tersebut.

Hari kedua diteruskan dengan sesi memancing dan sukaneka untuk anak-anak. Peserta tidak melepaskan peluang untuk memancing ikan kerana masih belum puas dengan tangkapan pada hari sebelumnya. Sesi memancing yang rata-ratanya dijuarai oleh ikhwah dijadikan sebagai medan untuk saling bertaaruf dan bertukar-tukar idea sesama mereka. Sesi sukaneka yang dikendalikan oleh akhawat juga berjalan lancar. Anak-anak sangat teruja dengan pelbagai aktiviti sukaneka yang diadakan seperti mencari gula-gula dalam tepung, bawa bola pingpong dalam sudu,lari bawa belon dan isi air dalam botol.

Semua peserta memakai T-shirt Hari Keluarga Isma Temerloh yang ditempah khas sempena program tersebut. Sebelum bersurai, sesi bergambar diadakan sebagai kenangan bersama. Walaupun program tersebut berjalan dalam masa yang singkat, namun objektif program dapat dicapai. Program ini dapat mengeratkan ukhuwwah sesama ahli Isma Temerloh dan menjadi dorongan kepada mereka untuk terus beramal di medan masing-masing. Diharap program sebegini dapat diadakan lagi pada masa akan datang di kalangan ahli Isma Temerloh.

hk6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: