Kempen Sihat tanpa Tembakau dan Vape di SMK Abu Bakar

20229139_936773439795351_1044496114052017333_n

20287143_936956793110349_4169924352997473323_o

 

TEMERLOH, 20 JULAI – I-Medik Pahang Barat  telah mengadakan Program Say No to Zina dan Say No to Rokok dan Vape yang bertempat di SMK Abu Bakar, Temerloh Pahang pada 20 Julai lalu. Program itu diadakan untuk memupuk kesedaran para pelajar tentang bahaya zina, vape dan rokok.Program tersebut juga merupakan salah satu dari kempen MySihat anjuran Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ia telah dihadiri oleh pelajar-pelajar dari Tingkatan Dua dan Empat seramai hampir 100 orang bermula dari jam 8.30 pagi sehingga 12 tengah hari. Program itu dimulai dengan ceramah Say No to Zina yang telah disampaikan oleh Dr Sakinah bt Yaakob, Pegawai Perubatan di Klinik Kesihatan Temerloh. Para pelajar diingatkan bahawa mereka adalah generasi yang bakal memimpin pada masa hadapan. Jika rosak remaja pada masa ini, maka rosaklah sesebuah negara.Gejala-gejala sosial dikalangan remaja sangat membimbangkan terutama tentang isu zina. Atas sebab itu,ceramah ini berkongsi kesedaran tentang bahaya zina, faktor-faktor yang membawa kepada zina dan langkah-langkah pencegahan daripada zina .Tidak dinafikan ubat kepada masalah ini adalah dengan mendidik masyarakat dengan nila-nilai Islam yang sebenar. Setiap individu Muslim dalam masyarakat perlu menunaikan dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai muslim yang sebenar. Mereka perlu kembali kepada ajaran Islam yang sebenar dan berpegang teguh dengannya. Kepincangan dan kefasadan akan berlaku sekiranya masyarakat Muslim tidak beramal dengan ajaran Islam yang benar dan tidak menjalankan amar makruf dan nahi munkar.

 

 

Sesi kedua adalah sesi forum mengenai Bahaya Rokok dan Vape. Sesi ini bermula dari pukul 10.30 pagi sehingga 12.00 tengah hari.Ahli forum terdiri daripada Dr Mukmin bin Mohd Khairi, Pegawai Perubatan di Jabatan Pediatrik, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, sebgai moderator dan dua orang ahli panel iaitu Dr Sakinah dan Dr Azizi, Pegawai Perubatan di Jabatan Kecemasan, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh. Sesi forum diadakan dalam suasana dua hala antara ahli forum dan para pelajar. Antara isi-isi yang dikupas dalam forum tersebut adalah kandungan rokok dan vape yang sangat berbahaya, serta kesan-kesan rokok dan vape. Ahli panel turut berkongsi pengalaman mereka berhadapan dengan pesakit-pesakit yang mengalami masalah paru-paru yang teruk hasil daripada kegiatan merokok. Kandungan bahan kimia dalam rokok/ vape bukan sahaja boleh membahayakan nyawa seseorang perokok, malah ia juga boleh mengancam nyawa orang-orang di sekelilingnya. Saban hari semakin banyak kes barah paru-paru dikesan daripada perokok pasif (orang terdedah kepada asap rokok). Oleh sebab itu, perbuatan merokok dan vape ini sangat ditegah dalam agama kerana ia mendatangkan banyak kemudaratan daripada kebaikan.

 

 

Sesi soal jawab telah diadakan selepas forum. Juga diadakan sedikit kuiz sebagai selingan antara forum tersebut. I-Medik berharap para pelajar dapat mengambil iktibar dan kesedaran daripada program tersebut. Kita mengharapkan supaya gejala zina, rokok dan vape ini dapat dibendung di kalangan remaja dan masyarakat kita. Semoga Allah S.W.T sentiasa melimpahkan taufik dan rahmatNya kepada umat Islam di Malaysia.I-Medik Pahang akan sentiasa mengadakan program-program sebegini pada masa akan datang untuk memupuk kesedaran kepada masyarakat.

Tahniah diucapkan kepada I-Medik Pahang Barat !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: