Tahniah I-Medik Pahang Barat

JERANTUT, 6 Mei 2017 – Ikatan Pengamal Perubatan Malaysia (I-Medik) Pahang telah mengadakan Misi Perubatan dan Bantuan Kemanusiaan kepada penduduk orang asli di Kg Sungai Berjuang, Jerantut, Pahang.

18300888_10209100715257138_8226120291296039723_n

 

Program tersebut merupakan kerjasama antara I-Medik Pahang dan beberapa NGO lain iaitu PERDAMAS, Preloved for Charity dan juga beberapa badan kerajaan iaitu Institut Perguruan Jerantut, Pejabat Kesihatan Daerah Jerantut, Klinik Kesihatan dan Pergigian Damak dan Kolej Komuniti Jerantut.

Program yang berlangsung antara 5 dan 6 Mei lalu telah disusun dengan pelbagai aktiviti bagi mengeratkan hubungan antara masyarakat orang asli dengan para sukarelawan. Antara aktiviti yang diadakan pada hari tersebut adalah pertandingan memasak, sukaneka, pertandingan menggayakan tudung, gotong-royong, pemeriksaan kesihatan, bantuan pakaian dan ubat-ubatan.

I-Medik Pahang telah menghantar sebanyak 13 orang sukarelawan yang terdiri daripada Pegawai Perubatan dan Pelajar Perubatan dari serata Malaysia iaitu Temerloh, Kuantan, Kuala Lumpur, Selangor dan Johor. Mereka telah membawa peralatan untuk pemeriksaan perubatan, bantuan ubat-ubatan dan bantuan pakaian hasil sumbangan dari ahli-ahli I-Medik.

 

Di samping I-Medik, pemeriksaan kesihatan turut diadakan oleh para petugas dari Klinik Kesihatan Damak, Jerantut. Penduduk kampung tidak melepaskan peluang untuk melakukan pemeriksaan kesihatan di samping mendapatkan khidmat nasihat dan ubat-ubatan dari para petugas I-Medik. Sukarelawan I-Medik turut pergi dari rumah ke rumah penduduk oraang asli yang tidak hadir ke pemeriksaan untuk bertanyakan keadaan kesihatan agar sebarang khidmat perubatan dapat diberikan secara terus. Rata-rata penduduk orang asli di kampung itu berada dalam keadaan yang sihat.

Program tersebut berjalan lancar dan mendapat kerjasama yang baik dari penduduk orang asli. Walaupun program yang disertai I-Medik berjalan dalam masa yang singkat, namun I-Medik Pahang merasa bersyukur dan gembira kerana banyak matlamat yang tercapai dari program tersebut. Antaranya adalah jalinan ukhuwwah dengan masyarakat orang asli, ukhuwwah sesama ahli I-Medik, dan dapat menyampaikan bantuan ubat-ubatan dan pakaian kepada masyarakat orang asli di Kg Sungai Berjuang.

Diharap program sebegini dapat diadakan lagi pada masa akan datang. Semoga I-Medik Pahang akan terus maju dalam menyampaikan dakwah dan bantuan kepada masyarakat Malaysia.

 

18199537_10209100718417217_7387319440687935324_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: